UNIUNEA EUROPEANA
CE ESTE UE?
Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică și economică a 27 de state membre situate în principal în Europa.
UE a dezvoltat o piață unică internă printr-un sistem standardizat de legi care se aplică în toate statele membre.
CE FACE UE PENTRU CETATENI?
Încă de la începuturile sale, din 1957, Uniunea Europeană a urmărit în primul rând să asigure pacea și prosperitatea cetățenilor săi, și în al doilea rând să le protejeze drepturile – politice, sociale și economice.
PIATA UNICA
Piața unică este cea mai dezvoltată și deschisă piață din lume. Având la bază 4 libertăți importante, ea ne permite:
-să locuim sau să lucrăm în orice țară UE
-să transferăm bani
-să vindem produse fără restricții
-să prestăm servicii fără restricții


DREPTURILE OMULUI
UE protejează toate minoritățile și grupurile vulnerabile și le ia apărarea celor asupriți. Pentru că avem cu toții dreptul să fim tratați la fel, indiferent de cetățenie, gen, limbă, cultură, profesie, stare de sănătate sau orientare sexuală.
PROTECTIA CONSUMATORULUI
În Europa, avem garanția că ne putem recupera banii dacă returnăm la timp produsele cumpărate. Dacă o călătorie cu avionul sau cu trenul întârzie prea mult sau este anulată, putem cere banii înapoi. Standardele de calitate și siguranță pe care trebuie să le respecte produsele vândute în magazinele din UE sunt printre cele mai stricte din lume.

DREPTURILE PE CARE LE CONFERA UE
Respectarea drepturilor omului și a demnității umane, alături de principiile libertății, democrației, egalității și statului de drept sunt valori comune tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE). Acestea ghidează, de asemenea, acțiunile Uniunii atât în cadrul UE, cât și în afara granițelor ei.
INSTITUTII SI ORGANISME ALE UE
SIMBOLURILE UNIUNII EUROPENE
DRAPELUL EUROPEAN

26 mai 1986
Drapelul european simbolizează atât Uniunea Europeană, cât și, în sens mai larg, identitatea și unitatea Europei.
Drapelul prezintă un cerc format din 12 stele aurii pe fond albastru. Stelele simbolizează idealurile de unitate, solidaritate și armonie între popoarele Europei.
IMNUL EUROPEI

din anul 1985
Poetul și istoricul german Friedrich Schiller scria „Odă bucuriei” în anul 1785, pentru ca apoi să devină cunoscută în special pentru muzica pe care Ludwig van Beethoven a compus-o în a patra mișcare a Simfoniei a IX-a, pentru patru voci solo, cor și orchestră, în 1823.
În anul 1972, Consiliul Europei a transformat „Odă bucuriei” în propriul său imn, iar în 1985 liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene.
MONEDA EURO

1 ianuarie 2002
Euro este moneda oficială a 19 dintre 27 statele membre ale UE. Introducerea monedelor și bancnotelor euro, în 2002, a fost pregătită timp de peste 40 de ani. Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană sunt responsabile cu menținerea valorii și stabilității monedei euro și cu definirea criteriilor de aderare la zona euro.